Daniel Skjeldam – Fra nøkkelperson i Norwegian, til konsernsjef i Hurtigruten

William Frantzen & Christopher Vonheim (BYNN), Daniel Skjeldam (Hurtigruten)

Med pågangsmot og gjennomføringskraft er det meste mulig. Få vet dette mer enn Daniel Skjeldam som i dag er konsernsjef i Hurtigruten – en av Norges mest tradisjonsrike og internasjonale merkevarer.

Daniel Skjeldam har på rekordtid gjennomført endringer og levert resultater som de færreste vil oppnå gjennom en hel yrkeskarriere. Etter fullført befalsutdanning begynte Daniel sin akademiske karriere på NHH i kombinasjon med en stilling på Flesland Flyplass. Her jobbet Daniel med alt fra lasting av fly, innsjekk av passasjerer, og oppfølging av misfornøyde kunder. Under NHH-tiden skrev han masteroppgaven Suksessfaktorer for lavprisflyselskap” som skulle vise seg å bli helt sentral for neste karrieresteg.

Bjørn Kjos hadde nemlig nylig startet lavprisselskapet Norwegian, og Daniel mente han var en perfekt mann for teamet, med all sin erfaring og research fra skolebenken. Daniel ble tilbudt jobben etter et intervju av Kjos, og plutselig endte han opp med å bli en helt sentral nøkkelperson bak den eventyrlige suksessen til Norwegian.

Etter 10 år som alt-mulig-person i Norwegian var han på jakt etter et nytt case hvor han kunne bruke all den kunnskapen han hadde opparbeidet seg. Og det var da Hurtigruten-casen kom på banen. Et selskap som hadde tapt enorme penger over lang tid, men som Daniel så et enormt potensial inn. Etter å ha nedringt Trygve Hegnar, og overbevist både Trygve, Petter Stordalen og Berit Kjøll i ansettelseskomiteen var jobben sikret, og Daniel kunne starte snuoperasjonen. I dag er Hurtigruten et verdensledende explorerselskap med operasjoner i Arktis, Norge og Antarktis i hovedsak. Og ambisjonene fremover  er å utvikle verdensledende opplevelsesprodukter til kunder over hele verden.

I podcasten med Daniel Skjeldam prater vi blant annet om:
– Livet som flyplassansatt på Flesland, og hvorfor dette var en av de morsomste jobbene han noensinne har hatt.
– Hva som gjorde at han skrev en masteroppgave om lavprisselskaper i flybransjen.
– Hvordan han fikk jobb i Norwegian, og hvordan oppstarts-kulturen i Norwegian besto av lange netter og pizzaesker, men også utrolig mye inspirerende arbeid.
– Hvorfor Bjørn Kjos var en helt rå leder som ga ansvar, og hvorfor risikoviljen til dem begge var helt nødvendig for å sikre fremtiden til Norwegian Air Shuttle.
– Hva Daniel så i Hurtigruten-caset som gjorde at han ville bli ny konsernsjef i et selskap som var nært konkurs.
– Hvorfor Daniel mener det er en nødvendighet å tenke mer internasjonalt i norsk næringsliv.
– Hvorfor Tesla og Elon Musk er en stor inspirasjon for Daniel og Hurtigruten.
– Hvordan man endrer en bedriftskultur til å like omstilling, innovasjon og stadige endringer.
– Hvorfor mangfold både i ledergruppen, og ute på skipene er helt nødvendig for å lykkes for selskapet fremover.
– Hvordan Hurtigruten over tid har bygget en rå kundeopplevelse som på mange fronter er fremst i hele verden når det det kommer til bærekraft og ny teknologi.
– Hvor Hurtigruten skal fremover, og hva norsk næringsliv må adressere raskt for å sikre vekst i fremtiden.

I studio er Christopher Vonheim og William Frantzen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: